Cum îmi aleg un medic ginecolog?

Ce întrebare simplă veți spune, de ce să ne batem capul cu așa ceva? În realitate când ești femeie și e vremea să mergi să fii consultată de un ginecolog, nu e chiar așa de simplu.

Am putea porni de la ce anume căutați. Am scris mai devreme despre diferența dintre ginecologi și obstetricieni. Dacă sunteți însărcinată sau vă doriți un copil, poate că cel mai indicat ar fi să căutați un obstetrician. Dacă nu, un ginecolog vă poate ajuta cu siguranță. Însă marea problemă vine din faptul că (din ce cunosc eu) în România nu există aceste specializări separate. Vreți să vă consulte un medic când sunteți însărcinată, tot la un ginecolog va trebui să ajungeți. În unele state (cum este Marea Britanie) de sănătatea femeilor se ocupă moașele atunci când nu există o formă de patologie. Lor vă adresați când vreți să faceți un simplu consult, când sunteți însărcinată, când nașteți sau după ce ați născut. Ele sunt pregătite pentru așa ceva la cel mai bun nivel. În România sunt foarte puține moașe cu practică privată care pot să facă același lucru cum se întâmplă în Marea Britanie. Așa că tot ce ne rămâne de făcut este să ne informăm într-o primă fază dacă există o moasă independentă (cu practică privată, alta decât cea din spital) în zona unde locuim, în caz contrar, ne căutăm un ginecolog.

Ei, cum îl găsim? Corpul nostru este proprietatea unică pe care o avem de la naștere până la moarte așa că a merge la un medic și a-i permite să ne inspecteze sau examineze cea mai dragă proprietate a noastră poate fi o sursă de anxietate pentru noi. Probabil cel mai profund nivel de vulnerabilitate în cadrul acestui consult este examenul genital sau pelvian (Balayla, 2010). Și atunci unele femei se gândesc – de ce aș merge la un medic bărbat când mi-ar fi mai ușor să merg la un medic femeie?

Adesea când femeile aleg un medic de același gen cu ele o fac din considerentul că le-ar putea înțelege mai bine, doar se confruntă în cea mai mare parte cu probleme similare… Pe de altă parte studiile spun că bărbații ginecologi petrec un timp mai îndelungat cu pacientele lor ascultându-le problemele (Fang, 2004), că au abilități de comunicare mai bune (Roter și Hall, 2004). De ce se întâmplă acest lucru? Balayla (2010) susține că este posibil ca ginecologii bărbați să fie mai atenți cu pacientele lor pentru că ei au o sensibilitate mai mare față de distresul pe care îl presupune un examen ginecologic devreme ce ei nu au trecut și nici nu au cum să treacă vreodată prin așa ceva. Un test de rutină cum este testul Babeș-Papanicolau poate fi o experiență negativă pentru unele femei și ca atare unii bărbați ginecologi pot să fie mai blânzi și să explice fiecare etapă în timp ce femeile ginecolog consideră că nu e o mare problemă un astfel de test deoarece și ele au trecut prin el și nu s-a întâmplat nimic grav.

Cât privește tehnica medicală folosită de medici, nu cred că există o diferență între femei și bărbați. Nu am găsit un studiu referitor la acest fapt, însă știu că pregătirea medicală este identică pentru toți studenții și viitorii medici. Asigurați-vă numai că dați peste un doctor bine pregătit și pentru acest lucru îl/o puteți întreba despre educația și pregătirea sa ori vă puteți interesa de pe internet (vizualizându-i CV-ul).

Am spus mai sus că de cele mai multe ori a merge la ginecolog poate fi o sursă de anxietate pentru că suntem vulnerabile și dezbracate în fața unei străine/unui străin și atunci toate gândurile noastre negative despre corpul nostru ies la iveală sub formă de anxietate. Multe inimi au bătut mai tare, multe mâini s-au mișcat nervos și multe picioare au tremurat speriate de ce se va întâmpla odată trecute de pragul cabinetului. Dacă o să zică ceva de mine? Dacă descoperă că nu sunt ca celelalte femei? Dacă râde de mine? Foarte multe femei au gândit acest lucru mai ales când au avut de-a face pentru prima dată cu un ginecolog. Răspunsul pentru toate întrebările lor de acest gen este acela că nici un ginecolog fie femeie sau bărbat nu vă va privi din punct de vedere estetic. Dacă simțiți că o face (în sensul că face aprecieri estetice sau insinuări de natură sexuală la adresa dvs) îmbrăcați-vă și plecați chiar atunci! Este un cod etic peste care un medic nu are voie să treacă. Dvs ați venit acolo pentru sănătatea dvs nu pentru un concurs de frumusețe sau să fiți hărțuită.

Prietenele pot să fie surse destul de credibile pentru informații cu privire la un medic bun. Însă așa cum cele 10 degete sunt diferite între ele, la fel sunt și femeile. Așa că ceea ce i-a plăcut unei prietene dvs poate să vă displacă total. În acest caz o luați de la capăt cu căutările. O altă sursă de informații bună poate să fie chiar medicul dvs de familie. El/ea are cunoștințe în lumea medicală, ba chiar are anumite afinități pentru un medic sau altul așa că ați putea să vă încredeți și în sfaturile sale.

Aveți nevoie de un medic care să fie „pe aceeași lungime de undă” cu dvs, să fiți o echipă pentru sănătatea dvs (Soucasaux, 2010). Nu aveți nevoie numai de un medic competent din punct de vedere medical, ci și de cineva față de care aveți o anumită afinitate și vă simțiți mai bine atunci când această afinitate este reciprocă. Poate descoperiți că aveți copii de aceeași vârstă, că vă place amândurora muzica, etc. Dacă puteți, povestiți despre un subiect neutru când sunteți examinată deoarece nu vă antrenează anxietatea.

Un ultim criteriu de selecție a unui medic ginecolog este notorietatea. Este foarte posibil ca pentru o problemă ginecologică simplă să consultați medicul dvs pe care îl știți de ani de zile, iar pentru altele să alegeți un alt medic. Sau puteți să vă consultați ani la rând la un medic și după o bună bucată de vreme să îl schimbați definitiv. Cerințele și pretențiile dvs se pot schimba în timp și nu e nimic rău în asta. La fel ca și în cazul căsătoriei, este posibil că veți „săruta” multe broaște până dați de un prinț 😀

Oricine ar fi medicul dvs sper să aveți o bună relație profesională. Dacă sunteți în căutarea unui medic nou, sper că acest articol v-a fost de ajutor.

Multă sănătate și zile binecuvântate,

Lavinia Stupariu, psiholog clinician

Logo_ProVita_FaraSlogan_color_TransparentBackgound-2

Strada Teodor Mihali nr. 38-40 (zona FSEGA) Cluj-Napoca

Telefon 0264.431.891/0748.127.021

e-mail (pentru consiliere online): lavinia.stupariu@gmail.com

www.clinicaprovita.ro

BIBLIOGRAFIE

Balayla, J. (2011). Male physicians treating female patients: Issues, Controversies and gynecology. McGill Journal of Medicine: MJM, 13(1).

Fang, M. C., McCarthy, E. P., & Singer, D. E. (2004). Are patients more likely to see physicians of the same sex? Recent national trends in primary care medicine. The American journal of medicine, 117(8), 575-581.

Roter, D. L., & Hall, J. A. (2004). Physician gender and patient-centered communication: a critical review of empirical research. Annu. Rev. Public Health, 25, 497-519.

Soucasaux N (2010) Novas Perspectivas em Ginecologia at  http://www.nelsonginecologia.med.br/novas.htm#new (6th of February 2015)

Advertisements

About Lavinia Stupariu

Sunt psiholog clinician și lucrez la Clinica ProVita din Cluj-Napoca. În prezent sunt plecată la studii de specialitate în Marea Britanie. Specializarea mea este psihologia clinică aplicată în obstetrică-ginecologie. Lucrez cu femei însărcinate și mame cu copii mici (primele 1.000 de zile) sau preșcolari. În 2016 am inițiat în cadrul Bisericii Ortodoxe un proiect de educație perinatală și suport pentru părinții care au copii cu vârste cuprinse între 0 și 7 ani la care au participat circa 200 de părinți. La clinica unde lucrez și în colaborare cu medicii de familie din Cluj am ințiat în luna octombrie 2016 un proiect de screening și interventie pentru depresia post-natală și tulburările de anxietate din perioada perinatală la care au participat peste 600 de mame. Domeniile mele de interes sunt nașterea naturală, psihoginecologia, dezvoltarea cognitivă și socio-emotională a copiilor mici cu debut în perioada prenatală, tulburările psihice specifice perioadei post-natale și mai ales psihologia și medicina evidence-based.
This entry was posted in Psihoginecologie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s