Vizita la ginecolog – motive de îngrijorare?

Este prima zi din luna martie, deja se simte un parfum de primăvară, păsările cântă atât de frumos, femeile primesc acum atenții de tot felul iar eu mă gândesc la un lucru important – ce ar fi dacă în această lună ne-am face un cadou doar pentru noi? Și ce cadou este mai frumos decât sănătatea?

Cred că fiecare dar este minunat cu atât mai mult cu cât el poartă cu sine greutatea bunelor intenții ale celui care face un cadou, însă sănătatea este un dar pe care numai noi ni-l putem face. Acesta este motivul pentru care astăzi, în seară de Mărțișor, m-am gândit să vă vorbesc despre cum ați putea trece cu bine peste vizita la ginecolog și mai ales să vă sugerez să programați această întâlnire cât mai curând cu putință. 

De cele mai multe ori simplul gând legat de o întâlnire cu un medic parcă ne dă fluturi în stomac, ne golește mintea de alte gânduri și ne face să ne furnice degetele. Și nu de plăcere (doar dacă nu o fi vorba de o întâlnire amoroasă). Aici vorbesc despre o vizită medicală și deși internetul, cărțile și revistele abundă în sfaturi legate de vizita la ginecolog strict din punct de vedere medical, nu am văzut să existe informații despre pregătirea psihologică pentru acest eveniment.

De ce am avea nevoie de o pregătire psihologică pentru asta? Din simplul motiv pentru că nu putem merge nepregătite, pentru că aceste întâlniri sunt despre noi și sănătatea noastră, timpul pentru ele este limitat la 15 minute și nu vrem să ieșim de acolo până ce nu am rezolvat problema. În plus, aceste vizite sunt costisitoare din punct de vedere financiar și ne dorim ca la finalul lor să avem sentimentul că am reușit să aflăm lucrurile ce ne interesau.

Așadar, de ce ar trebui să ținem cont atunci când mergem la o vizită la medicul ginecolog? Cu siguranță că ați decis la ce medic mergeți , ați stabilit o întâlnire la o anumită oră și ce trebuie să țineți minte?

 • Cabinetul de consultații -în primul rând, țineți cont de locul unde vă întâlniți cu medicul dvs. Dacă vizita are loc într-un cabinet dintr-un spital de stat, înarmați-vă cu foarte multă răbdare… De ce? Pentru că aceste vizite se fac la recomandarea medicului de familie, sunt gratuite și nu veți fi singura care așteaptă să discute cu medicul. Veți ajunge într-o sală de așteptare plină cu alte femei, unele mai grăbite și mai speriate decât dvs, dar răbdarea vă va fi de mare ajutor. Și dvs și celelalte paciente sunteți importante și medicul este unul/una singur/ă și încearcă să ajute pe toată lumea. Dacă se poate, mergeți la un cabinet privat sau interesați-vă dacă medicul dvs are cabinet într-o clinică privată. Acolo va fi ceva mai ușor pentru că programările se respectă cu mai mare strictețe și nu veți mai avea așa de mult de așteptat până ce medicul vă poate primi.
 • Faceți o listă – cu siguranță sunt o mulțime de lucruri pe care care vreți să le discutați cu medicul. Ca să fiți sigure că nu uitați nimic, începând din data de când ați stabilit data vizitei, scrieți pe o foaie de hârtie toate lucrurile care vă îngrijorează și despre care ați dori să întrebați. Țineți lista la îndemână și de câte ori vă vine câte o idee importantă de comunicat, scrieți-o. În ziua stabilită pentru vizita medicală uitați-vă peste listă și tăiați sau re-evaluați cele scrise și mai ales nu uitați lista acasă! Nici un medic serios nu o să râdă de dvs că citiți de pe o foaie așa că nu vă faceți griji în privința aceasta.
 • orice femeie care este preocupată de sănătatea sa are un calendar mic pe care își notează data fiecărei menstruații. Nu uitați să luați acest calendar cu dvs! Medicul va aprecia că îl/o ajutați să stabilească astfel dacă există probleme legate de menstruația dvs.
 • Fiți sincere!!! Ce discutați cu medicul rămâne în cabinet. Aceasta este regula de aur pe care orice doctor serios o respectă. Așa că fiți sincere și spuneți dacă aveți o viață sexuală activă sau nu, dacă aveți unul sau mai mulți parteneri sexuali, dacă vă îngrijorează o posibilă boală cu transmitere sexuală, ce dureri simțiți și în ce împrejurări (de exemplu când faceți sex, când folosiți toaleta fie pentru numărul 1 sau 2, când faceți sport, etc). De asemenea, dacă aveți o perioadă în care sunteți foarte stresată sau deprimată, spuneți medicului despre aceste lucruri pentru că îl/o va ajuta să înțeleagă dacă simptomatologia dvs este de natură psihologică sau biologică. Totodată, spuneți dacă ați observat unele modificări legate de corpul dvs (cum ar fi un nodul la sân ce nu dispare de la o lună la alta). Nu uitați să menționați medicului dvs dacă urmați o cură de slăbire sau o anumită dietă (inclusiv dacă țineți post!)pentru că de multe ori simptomele pe care le acuzați pot să fie expresia unor carențe alimentare cu care vă confruntați
 • Nu uitați de igiena intimă. Aici mă refer la spălatul propriu zis în primul rând și la epilat în al doilea rând, Legat de spălat, unele femei au tendința să exagereze, altele să neglijeze acest aspect. Întrebați un ginecolog dacă nu mă credeți… Acum, mucoasa vaginală nu este ca mucoasa digestivă – de aceea nu îi plac ceaiurile oricâte povești ați auzit despre utilizarea lor. Dacă medicul nu v-a recomandat spălături cu vreun ceai sau soluție de curățat specială pentru vagin, nu folosiți! Vaginul este asemenea ochiului. El se curăță singur și de aceea nu are nevoie de spălături una mai brutală decât alta. Un duș atent făcut dimineața, mai ales după ce ați făcut numărul 2, unul după ce ați făcut sex sau când vă simțiți transpirate după sport și lenjeria curată de bumbac, vă salvează sănătatea. Aveți grijă de vulva dvs ca de ochii dvs, așa cum ochii nu îi frecați cu toată forța, la fel procedați și cu vulva! Nu exagerați cu dușurile pentru că vă pot face mult rău. Unul sau două dușuri (externe) pe zi sunt destul! Așa că la medic nu mergeți niciodată până ce nu ați făcut un duș extern. De asemenea, orice ginecolog vă va ruga să vă abțineți de la activități sexuale dacă urmează să mergeți la medic pentru că acest fapt vă poate afecta rezultatul analizelor ce vi se vor face. În al doilea rând, legat de epilat, fiți deschise și discutați cu medicul dvs despre acest lucru. Da, pentru că sunt unii doctori care preferă să fiți epilate pentru că îi/le ajută să vadă dacă aveți vreo problemă cu pielea din jurul vaginului, alții nu au această problemă. Dacă vreți să vă ajutați medicul, puneți întrebarea aceasta. Sunt femei cărora le place să fie în cea mai mare parte a timpului epilate, altora le place să nu facă acest lucru. Epilatul este o chestiune de preferință personală și uneori de cuplu. Dacă vă simțiți bine într-un anumit fel și medicul comentează despre acest lucru, încercați să purtați o discuție civilizată despre acest lucru. Ce vă poate costa? Până la urmă sunteți acolo pentru dvs, nu pentru el/ea.
 • Dacă vreți să vă vedeți colul uterin, acum este ocazia! Pentru o femeie să facă acest lucru acasă este destul de greu. De ce este important? Dacă sunteți însărcinate, mereu auziți discuții legate de dilatare și vă tot puneți întrebări despre asta, cițiți, vedeți desene, animații, dar habar nu aveți cum este tot procesul în realitate mai ales dacă sunteți la prima naștere. Oricum aveți o oglindă la dvs, așa că de ce să nu să aduceți și acum o oglinjoară cu dvs și să rugați medicul să vă arate și dvs cum arată colul uterin atunci când vă consultă. La ce vă ajută? Atunci când sunteți în travaliu imaginea aceasta o să vă fie mai prețioasă decât orice pentru că vă ajută realmente să vizualizați ce se întâmplă cu dvs. Un medic atent la nevoile și temerile dvs nu ar avea de ce să vă refuze.
 • Spuneți dacă sunteți speriate. Există o tulburare cu care multe femei se confruntă și aceasta se numește vaginism. Este vorba despre o contracție involuntară a mușchilor vaginali ce nu mai permite nici consultul ginecologic, nici ca actul sexual să aibă loc. Apare ca urmare a anxietății și cu cât sunteți mai speriate, cu atât există șanse mai mici ca vaginul să se relaxeze. Cum vă dați seama că suferiți de așa ceva? Veți simți o tensiune foarte puternică în jurul vaginului sau veți simți cum mușchii vaginului se contractă dureros când medicul încearcă să vă consulte. Rezultatul? Un consult ginecologic imposibil sau poate foarte dureros. Dacă vă ajută să vă relaxați, discutați cu medicul dvs în timpul consultului despre un lucru plăcut care știți că va face ca frica să dispară sau cereți doctorului să vă spună exact ceea ce urmează să facă
 • Păstrați-vă șosetele în picioare! Din cauza anxietății sângele circulă mai greu în extremități. Acesta este motivul pentru care veți simți că aveți mâinile reci. Șosetele să ajută să nu vă simțiți chiar așa de dezbrăcate, vă vor feri să simțiți metalul rece al suportului pentru picioare (de la masa ginecologică) și mai presus de toate, dacă extremitățile sunt bine irigate și calde, anxietatea scade. Dacă este vară, tot luați o pereche de șosete cu dvs. O să vă ajute.
 • Purtați un tricou/bluză mai lungă când mergeți la consult. Dacă urmează să fiți examinate, atunci când vă deplasați dezbrăcate prin cabinet acel tricou poate fi salvator pentru că nu vă lăsa să vă simțiți expuse în așa de mare măsură
 • Spuneți ce medicamente luați – indiferent că luați suplimente naturale de vitamine sau minerale, extracte de plante, că beți ceaiuri sau luați medicamente prescrise sau nu de un medic, spuneți ce luați ca medicul dvs să știe ce vă poate prescrie. De asemenea, spuneți ce metodă contraceptivă folosiți oricât de ciudățică ar putea părea în urechile prietenelor dvs. Dacă folosiți pastile contraceptive și nu vă simțiți bine cu ele, spuneți despre asta – uneori sunt situații în care efectele contraceptivelor le pot face pe femei să simtă că au pierdut controlul corpului lor și le este foarte greu să suporte acest lucru. Și mai ales, nu vă fie teamă să schimbați metoda contraceptivă dacă vă afectează starea de bine.
 • În general femeile sunt mai înclinate să fie preocupate de sănătatea lor decât bărbații (Bertakis et al., 2000) de aceea cele mai multe persoane adepte ale alimentației sănătoase sau ale unui stil de viață sănătos sunt femeile. Așa se explică faptul că dacă se poate, mai degrabă ele vor cere un tratament de tip naturist pentru o anumită boală în locul unor medicamente. De aceea, dacă se poate, cereți medicului dvs să vă recomande un tratament naturist pe care să îl luați împreună/în locul unui tratament medicamentos dacă se impune așa ceva.
 • Și un ultim aspect de menționat, cine vă însoțește pentru consultul ginecologic? Uneori femeile merg singure, alteori ele sunt însoțite de soții lor (mai ales dacă sunt gravide), prietenele lor sau chiar mamele lor. Dacă nu vă simțiți în largul dvs, cereți însoțitorului să vă lase singure cu doctorul sau discutați cu persoana care vă însoțește despre ajutorul de care aveți nevoie. Poate să vă țină de mână dacă vă temeți, să vă zâmbească, să vă asigure că totul va fi bine și chiar să vă ajute cu bagajele. Atenție la faptul că unii însoțitori au tendința din dorința de a vă proteja să preia controlul consultului și să vorbească în locul dvs. Dacă știți că însoțitorul dvs acționează astfel și vă deranjează, discutați despre acest fapt înainte să ajungeți la cabinet.

Cam atât am avut de spus despre ce aș recomanda ca psiholog clinician fiecărei femei care merge să facă o vizită medicală. Cred că ați remarcat că am repetat de multe ori expresia „dacă vă deranjează” pentru că trebuie să admitem că consultul ginecologic nu este un eveniment simplu. Sunt o mulțime de factori psihologici care intervin și vă pot afecta, de aceea dacă îi cunoaștem ne va fi bine și putem acționa realmente pentru binele nostru. Și un alt fapt important de reținut este acela că dacă plătiți pentru consultație, pregătiți-vă pentru ea cum se cuvine ca să simțiți că ați plătit un serviciu de calitate, că ați obținut răspunsuri la întrebările dvs și mai ales că ați făcut ceva bun pentru sănătatea dvs. Ce dar mai frumos vă puteți oferi?

Multă sănătate și zile binecuvântate

Lavinia Stupariu, psiholog clinician

Logo_ProVita_FaraSlogan_color_TransparentBackgound-2

Strada Teodor Mihali nr. 38-40 (zona FSEGA) Cluj-Napoca

Telefon 0264.431.891/0748.127.021

e-mail (pentru consiliere online): lavinia.stupariu@gmail.com

www.clinicaprovita.ro

BIBLIOGRAFIE

Bertakis, K. D., Azari, R., Helms, L. J., Callahan, E. J., & Robbins, J. A. (2000). Gender differences in the utilization of health care services. Journal of Family Practice, 49(2), 147-152.

Advertisements

About Lavinia Stupariu

Sunt psiholog clinician și lucrez la Clinica ProVita din Cluj-Napoca. În prezent sunt plecată la studii de specialitate în Marea Britanie. Specializarea mea este psihologia clinică aplicată în obstetrică-ginecologie. Lucrez cu femei însărcinate și mame cu copii mici (primele 1.000 de zile) sau preșcolari. În 2016 am inițiat în cadrul Bisericii Ortodoxe un proiect de educație perinatală și suport pentru părinții care au copii cu vârste cuprinse între 0 și 7 ani la care au participat circa 200 de părinți. La clinica unde lucrez și în colaborare cu medicii de familie din Cluj am ințiat în luna octombrie 2016 un proiect de screening și interventie pentru depresia post-natală și tulburările de anxietate din perioada perinatală la care au participat peste 600 de mame. Domeniile mele de interes sunt nașterea naturală, psihoginecologia, dezvoltarea cognitivă și socio-emotională a copiilor mici cu debut în perioada prenatală, tulburările psihice specifice perioadei post-natale și mai ales psihologia și medicina evidence-based.
This entry was posted in Psihoginecologie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s