Ce înseamnă a fi însărcinată?

Dacă privim din afară situația în care o femeie este însărcinată, totul pare destul de simplu – un el și o ea au făcut sex, ea a rămas însărcinată, vor avea un copil, etc. O astfel de percepție e lucrurilor este simplistă, este ca și cum ai privi lumea de la fereastra camerei în condițiile în care camera este undeva pe la etajul 5 al blocului. Astăzi aș vrea să vorbesc despre sarcină, să deschid o serie de articole pe această temă și cred că cel mai bine este să încep cu ceea ce este logic începutul – ce înseamnă sarcina și cum se adaptează femeia unui test de sarcină pozitiv. Nu am pretenția că în acest articol voi reuși să acopăr toată problematica, dar pentru început este bine să cunoaștem care sunt schimbările pe care le presupune o sarcină din punct de vedere psihologic.

Așadar, psihologic vorbind chiar și o sarcină lipsită de orice problemă de sănătate este o perioadă plină de provocări. Pentru ca o femeie și un cuplu să fie pregătiți corespunzător din punct de vedere emoțional și practic pentru venirea pe lume a unui copil, ei trebuie să reușească să rezolve mai multe sarcini psihologice (Cockburn și Pawson, 2007): 

  1. să accepte realitatea sarcinii – da, sarcina este o altă realitate cu care femeia probabil nu s-a întâlnit niciodată până acum. Prietenele sale sau alte femei din jurul său au fost însărcinate, ea nu. De cum vede cele două liniuțe pe testul de sarcină mintea sa începe să proceseze informația fie în termeni pozitivi, fie negativi. Dacă se aștepta ca cele două liniuțe să nu apară, atunci apar emoții de tipul amenințării la viitorul personal sau al surprizei. Dacă se aștepta la rezultatul pozitiv, și emoțiile vor fi de tip pozitiv. Și asta nu este totul. A face o legătură între ce arată pe test și ceea ce se întâmplă în realitate este o adevărată provocare pentru că femeia începe să conștientizeze că acum situația pentru ea se va schimba, că un copil i-a bătut la ușă și da, acesta este copilul ei.
  2. să înțeleagă consecințele faptului că a apărut o sarcină. O sarcină presupune responsabilitate atât față de sine, cât și față de copil. Mai precis, odată cu un rezultat pozitiv o femeie începe o cursă tare grea de a-și alege un medic care să o ajute să aducă pe lume un copil sănătos sau dacă nu își dorește acel copil, să o ajute cu un avort. Această înțelegere nu este una simplă, pentru unele femei ea se petrece foarte repede, altele intră într-o fază de negație și speră că rezultatul este greșit sau că ceea ce se întâmplă nu este realitatea.
  3. să facă față schimbărilor fizice Probabil aceasta este cea mai dificilă provocare pentru femeile obsedate de silueta lor și ceea ce mi se pare cel mai disfuncțional este faptul că media face un adevărat concurs între femei – care s-a îngrășat cel mai mult, care arată cel mai bine, care nu s-a îngrășat deloc, etc. Sarcina este o perioadă de imense schimbări fizice, unele femei oricât se abțin nu se pot controla să mănânce mult, unele ajung să mănânce lucruri din cele mai ciudate, rețin apă, suferă de constipație, de balonare, de hemoroizi, etc. De unele dintre aceste schimbări nu este responsabilă femeia, dar unele schimbări fizice sunt fața urâtă a unui stil de viață nesănătos pe care femeia l-a trăit până la momentul concepției.
  4. să facă față incertitudinii și lipsei de predictibilitate. Da, sarcina este o perioadă de incertitudine și de lipsă de predictibilitate și nu este ușor de suportat acest lucru. Oamenii au foarte multe nevoi psihologice de îndeplinit și printre cele mai importante se înscriu nevoia de control și de predictibilitate. Sarcina nu satisface aceste nevoi decât în mică măsură. Sunt unele femei binecuvântate cu o sarcină ușoară, parcă nu au nici o problemă (sau cel puțin nu fac caz de schimbările care apar), alte femei trebuie să suporte tot felul de neplăceri – repaus la pat, internări în spital, diabet gestațional, tensiune arterială mare, etc și nu știu niciodată care este finalul încercărilor prin care trec.
  5. să facă față shimbărilor care apar în rolurile de îndeplinit și și modul în care relațiile cu ceilalți se vor schimba O sarcină se termină cu un copil, sanătos sau bolnav, poate fi un copil sau el poate veni și cu un frațior/surioară de mănă (cum este cazul gemenilor). Fie că este prima sarcină sau a doua, treia, etc, ea va aduce o serie de schimbări în viața femeii. Timpul său cu sine se va reduce considerabil – dacă înainte un duș dura și câte 15-20 de minute, de acum un duș de 5 minute singură în baie, în liniște i se va părea un lux. Prieteniile se vor schimba, statutul social va fi diferit, toate acestea sunt urmări sociale ale unor modificări ce apar la nivel cognitiv când femeia conștientizează responabilitatea nouă pe care și-o asumă. Dacă sarcina s-a sfârșit cu un avort la cerere vor fi și în acest caz câteva schimbări sociale – femeia va ascunde în cele mai multe situații faptul că a făcut un avort (Major și Gramzow, 1999; Shellenberg et al., 2011). Chiar și relațiile cu tatăl copilului se vor schimba în anumite situații, unele relații vor fi mai puternice, altele, din contră, se vor sfârși.
  6. să facă un management eficient al evenimentelor neașteptate, inclusiv al complicațiilor minore ale sarcinii Odată cu conștientizarea faptului că femeia este însărcinată femeia își schimbă prioritățile și copilul devine centrul preocupărilor sale. Așa se explică de ce unele femei sunt capabile de sacrificii fizice și psihice imense pentru binele copiiilor lor. Până la momentul sarcinii sau al nașterii era vorba despre o femeie, de acum este vorba despre o mamă care asemeni altor mamifere devine poate uneori foarte agresivă când viața puiului său este amenințată, care trebuie să ia decizii atât pentru sine cât și pentru copilul său, să aleagă între mai multe variante fără să știe vreodată dacă alegerile sale sunt bune decât după ce ele au fost asumate.

Există diferențe între femei în ceea ce privește modul în care fac față acestor provocări. Unele vor căuta informații, cât de multe informații se poate,  timpul lor liber va fi acaparat de căutarea de informații fie că ele sunt sub formă de cărți, de filme, conferințe, etc. În același timp alte femei se vor simți confortabil cu ceea ce le spun „experții”. Ele își vor căuta cel mai bun medic ce corespunde nevoilor lor și se vor lăsa pe mâna sa. Vor fi femei care abia vor remarca faptul că sunt însărcinate în timp ce altele se vor cufunda cu totul în experiența sarcinii încă de la momentul testului pozitiv dacă nu cu mult mai mult înainte.

Se pune întrebarea ce înseamnă că o femeie face față bine experienței sarcinii? În psihologie noi numim acest fapt coping și el înseamnă consumul de efort conștient pentru rezolvarea problemelor personale și interpersonale precum și căutarea de a face față, de a minimaliza sau tolera stresul ori conflictul (Weiten și Loyd, 2008). Pentru medicii ginecologi un coping eficient cu sarcina înseamnă că femeia se adresează medicilor și cere serviciile medicale, urmează sfaturile medicale în mod rezonabil, caută informații, iau decizii raționale și cooperează cu medicii atunci când plănuiesc modul în care vor să fie îngrijite (Cockburn și Pawson, 2007).

În schimb, sunt unele femei ale căror răspunsuri comportamentale nu sunt cele așteptate de specialiști, aceste femei se vor implica în mai mică măsură în actul medical al sarcinii în sensul că nu își vor adapta stilul de viață conform noului statut medical (vor continua să fumeze, să consume alcool, nu se vor prezenta la medic pentru controlalele periodice, etc). Simplu spus, ele vor lua o serie de decizii pe care este foarte posibil să le regrete mai târziu. Aceste femei parcă nu reușesc să facă o distincție corectă între evenimente pe care le pot schimba  sau influența și cele pe care nu le pot schimba sau influența. Pentru specialiști se pune întrebarea următoare – cum ne dăm seama care femeie se va adapta bine la sarcină și care nu, ce anume duce la acest lucru și în ce mod le putem ajuta pe femei? În cazul femeilor care întâmpină dificultăți în adaptarea la sarcină trebuie să admitem că ele dispun de abilități de coping eficiente (dacă ținem cont de faptul că până la momentul sarcinii ele s-au confruntat cu alte situații problematice, chiar dacă ele sunt diferite de situația de față), doar că ele au ajuns să fie disfuncționale sau să nu mai fie prezente la un moment dat. Aceste femei au nevoie de ședinte de consiliere de scurtă durată care să le ajute să identifice ce anume trebuie schimbat și cum. De aceea consider că este foarte util pentru fiecare ginecolog să aibă o relație de colaborare cu un psiholog clinician pentru a trimite femeia la un specialist atunci când observă că apar o serie de probleme de complianță medicală.

Multă sănătate și de zile binecuvântate,

Lavinia Stupariu,psiholog clinician

Logo_ProVita_FaraSlogan_color_TransparentBackgound-2

Strada Teodor Mihali nr. 38-40 (zona FSEGA) Cluj-Napoca

Telefon 0264.431.891/0748.127.021

e-mail (pentru consiliere online): lavinia.stupariu@gmail.com

www.clinicaprovita.ro

BIBLIOGRAFIE

Cockburn, J., & Pawson, M. E. (2007). Psychological Challenges in Obstetrics and Gynecology: The Clinical Management. Springer Science & Business Media.

Major, B., & Gramzow, R. H. (1999). Abortion as stigma: cognitive and emotional implications of concealment. Journal of personality and social psychology, 77(4), 735.

Shellenberg, K. M., Moore, A. M., Bankole, A., Juarez, F., Omideyi, A. K., Palomino, N., … & Tsui, A. O. (2011). Social stigma and disclosure about induced abortion: results from an exploratory study. Global Public Health,6(sup1), S111-S125.

Weiten, W. & Lloyd, M.A. (2008) Psychology Applied to Modern Life (9th ed.). Wadsworth Cengage Learning.

Advertisements

About Lavinia Stupariu

Sunt psiholog clinician și lucrez la Clinica ProVita din Cluj-Napoca. În prezent sunt plecată la studii de specialitate în Marea Britanie. Specializarea mea este psihologia clinică aplicată în obstetrică-ginecologie. Lucrez cu femei însărcinate și mame cu copii mici (primele 1.000 de zile) sau preșcolari. În 2016 am inițiat în cadrul Bisericii Ortodoxe un proiect de educație perinatală și suport pentru părinții care au copii cu vârste cuprinse între 0 și 7 ani la care au participat circa 200 de părinți. La clinica unde lucrez și în colaborare cu medicii de familie din Cluj am ințiat în luna octombrie 2016 un proiect de screening și interventie pentru depresia post-natală și tulburările de anxietate din perioada perinatală la care au participat peste 600 de mame. Domeniile mele de interes sunt nașterea naturală, psihoginecologia, dezvoltarea cognitivă și socio-emotională a copiilor mici cu debut în perioada prenatală, tulburările psihice specifice perioadei post-natale și mai ales psihologia și medicina evidence-based.
This entry was posted in Sarcina și nașterea and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s