Ce este sănătatea mentală?

Pentru că obiectul de interes al acestui blog este sănătatea mentală,  am să discut pe scurt despre ce înseamnă aceasta. Așadar, sănătatea mentală se referă la starea de bine cognitiv-emoțională a unei persoane. 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sănătatea mentală este „o stare de bine în care persoana își conștientizează care sunt abilitățile sale, poate să facă față stresului/stresorilor normal întâlniți în viață, poate să lucreze în sens productiv și cu rezultate vizibile și este capabilă să aducă o serie de contribuții în comunitatea unde trăiește”(1).

Cea mai mare problemă cu privire la sănătatea mentală este faptul că evaluarea pe continuumul sănătate – boală se face în cele mai multe cazuri în mod subiectiv. Mai precis, dacă o persoană nu simte ea însăși are o problemă, nu se va adresa unui serviciu de specialitate pentru ajutor deși probabil că comportamentele disfuncționale pe care le manifestă sunt foarte problematice pentru cei din jurul său. Un exemplu în acest sens este cazul tulburărilor de personalitate. O persoană cu narcisism are o stimă de sine foarte crescută, cum anume s-a dezvoltat aceasta este subiectul altui articol, dar la nivel interpersonal viața cu un narcisic este foarte dificilă. Spunem despre aceste persoane că tulburarea lor este de tip egosintonic, adică ea nu aduce un distres suplimentar persoanei. Cu alte cuvinte, persoana nu se simte afectată de faptul că are o tulburare. Din păcate acesta este specificul celor mai multe dintre tulburările de personalitate (cei afectați vor spune că lumea este în conflict cu ei, că ei se simt bine), dar și al anxietății (persoanele vor spune că mediul nu le permite să funcționeze la parametrii optimi).

Un ultim aspect pe care aș dori să îl menționez aici este ce înseamnă sănătatea mentală la nivel de simț comun, adică în rândul persoanelor care nu sunt specializate în psihiatrie sau medicină. Cei mai mulți oameni consideră că sănătatea mentală cuprinde capacitatea de a ne bucura de propria viață, abilitatea de a ne reveni după un eveniment nedorit, de a atinge un echilibru, abilitatea de a fi flexibili și a ne adapta, capacitatea de a ne simți în siguranță și de a ne dezvolta personal (inclusiv de a atinge maximul potențialului nostru) (2).

Pentru mai multe informații, vă invit să citiți acest articol de pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății despre sănătatea mentală (care sunt determinanții acesteia, cum poate fi ea promovată și protejată, etc.: (articolul se gasește aici). Dacă printre dvs sunt cititori care nu vorbesc bine limba engleză sau care nu se pot ajuta de programul Google Translate să citească aceste articol.

Multă sănătate și zile binecuvântate,

Lavinia Stupariu, psiholog clinician

Logo_ProVita_FaraSlogan_color_TransparentBackgound-2

Strada Teodor Mihali nr. 38-40 (zona FSEGA) Cluj-Napoca

Telefon 0264.431.891/0748.127.021

e-mail (pentru consiliere online): lavinia.stupariu@gmail.com

www.clinicaprovita.ro

Bibliografie:

 (1) http://www.who.int/features/factfiles/mental_health/en/ 

(2) http://www.medicalnewstoday.com/articles/150999.php

Advertisements

About Lavinia Stupariu

Sunt psiholog clinician și lucrez la Clinica ProVita din Cluj-Napoca. În prezent sunt plecată la studii de specialitate în Marea Britanie. Specializarea mea este psihologia clinică aplicată în obstetrică-ginecologie. Lucrez cu femei însărcinate și mame cu copii mici (primele 1.000 de zile) sau preșcolari. În 2016 am inițiat în cadrul Bisericii Ortodoxe un proiect de educație perinatală și suport pentru părinții care au copii cu vârste cuprinse între 0 și 7 ani la care au participat circa 200 de părinți. La clinica unde lucrez și în colaborare cu medicii de familie din Cluj am ințiat în luna octombrie 2016 un proiect de screening și interventie pentru depresia post-natală și tulburările de anxietate din perioada perinatală la care au participat peste 600 de mame. Domeniile mele de interes sunt nașterea naturală, psihoginecologia, dezvoltarea cognitivă și socio-emotională a copiilor mici cu debut în perioada prenatală, tulburările psihice specifice perioadei post-natale și mai ales psihologia și medicina evidence-based.
This entry was posted in Funcționare psihică normală/anormală and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s