Plictiseala de Craciun

Pentru toți Crăciunul este o sărbătoare frumoasă și fiecare dintre noi încercăm să o trăim din plin. Dar trebuie să admitem că odată ce cadourile au fost împărțite, am mâncat cele pregătite cu atâta trudă, am avut musafiri sau am fost altora musafiri, apare o plictiseală cu care cei mari se împacă ușor pentru că ei fie ies la o plimbare, văd un film sau pur și simplu aleg să se odihnească. Dar cu cei mici ce facem?

Am făcut o listă cu câteva activități pe care le putem face cu cei mici astfel încât aceștia să se bucure de fiecare zi și clipă din această sărbătoare și astfel să aibă o vacanță frumoasă de iarnă.

Deci, ce putem face frumos în această vacanță cu copiii noștri?

  • să ascultăm teatru radiofonic – mie îmi place enorm de mult să ascult piese de teatru la radio, chiar mai mult decât să merg la teatru sau să le văd la TV. Există piese de teatru pentru toate vârstele, iar pentru copii vă recomand să ascultați basme audio. Le găsiți chiar și în varianta video pe canalele de youtube.
  • tot auzim că sărbătoarea Crăciunului este una a dăruirii. Atunci eu vă îndemn să faceți un pachet cu mâncare și să îl duceți împreună cu copiii dvs unui om necăjit. Sunt mulți oameni sărmani, unii locuiesc pe stradă, există copii care sunt trimiși de părinții lor să cerșească, sunt multe bătrâne care nu au pe nimeni, avem vecini singuri, sunt mulți oameni cu probleme în jurul nostru. Dacă dorim ca copiii noștri să fie oameni responsabili și sensibili la nevoile celorlalți, acesta este un mod de a-i învăța să empatizeze cu ceilalți. Nu e treaba noastră să îi judecăm pe alții pentru ce motiv au ajuns în starea actuală, doar spun că cu certitudine am făcut fiecare dintre noi mâncare mai multă decât avem nevoie și cel puțin o porție o putem oferi altcuiva să se bucure de ceva mai bun.
  • putem să jucăm diverse jocuri împreună. În clipul de ma jos puteți vedea o idee de joc foarte drăguță – vă adunați mai mulți în jurul unei mese și aveți nevoie numai de o căciulă (poate fi orice căciulă, nu numai una de Moș Crăciun), o pereche de zaruri și un cadou frumos împachetat ce se potrivește oricui, indiferent de sex. Ca să fie și mai complicat procesul, puteți folosi o pereche de mănuși de bucătărie. O persoană aruncă zarurile de cât mai multe ori, până când acestea sunt duble. Cel de lângă el încearcă să deschidă pachetul (ca să fe evident cine are rolul de a deschide pachetul, trebuie să își pună o căciulă pe cap (puteți încerca și cu o perucă). Când cel cu zarurile a dat dublu, ia repede pachetul, manușile de bucătărie în mâini și căciula pe cap și încearcă să deschidă darul de Crăciun. Cel din stânga lui dă în acest timp cu zarurile până dă și el dublu. Așa se continuă jocul cu toate persoanele până ce pachetul este deschis. Cel care a deschis complet pachetul este câștigător. Vedeți în clipul de mai jos procedura:

  • acum e o vreme numai bună să vedem cu cei mici un film bun. Mie îmi place mult să mă uit la filme cu copiii, mai ales că le și explic ce se petrece pe ecran și așa ei înțeleg mai multe, dar astfel putem deschide discuții pe teme importante pe care cu alte ocazii poate nu le putem aborda. Vă recomand trei filme superbe:
  1. Babe este un film cu un purceluș ce se naște la o fermă în Australia și care își caută mămica. El ajunge să se împrietenească cu alte animale domestice și trece printr-o mulțime de aventuri interesante

2. Spirit este un film animat superb, unul dintre ultimele filme realizate în vechea manieră a desenului animat în care computerul era mai puțin folosit. Este o poveste despre un armăsar sălbatic ce trăia cu familia sa în Vestul SUA înainte ca acesta să fie puternic colonizat. Spirit ajunge în contact cu oamenii și nu se poate adapta deloc vieții alături de el, el este un armăsar sălbatic înainte de toate și așa vrea să fie. Trece prin multe aventuri pentru a-și recăpăta libertatea și aventurile sale sunt spectaculoase. Muzica este creată și interpretată de Bryan Adams și vă asigur că este minunată.

3. Micul Prinț – sigur ați citit până la această oră cartea aceasta de nenumărate ori. Eu vă recomand și desenul animat pentru că este foarte frumos. L-am văzut cu mai mulți copii și am avut discuții foarte interesante pe marginea lui.

  • putem face cu cei mici în această perioadă tot felul de activități de lucru manual. Internetul este plin de clipuri care ne învață cum să facem obiecte utile sau decorative. Copiilor le plac astfel de activități și pentru că le cresc sentimentul de autoeficacitate și de încredere în sine când văd ce au realizat chiar ei. Dacă până acum nu ați apucat să faceți cu cei mici ornamente de brad sau decorațiuni de iarnă, acum este un moment potrivit.
  • dacă aveți o fetiță sau mai multe, sigur în cea mai mare parte a timpului ele se preocupă de păpușile lor și le face plăcere să le îmbrace cu tot felul de rochițe divers colorate. Ce ați spune dacă ați crea dvs împreună cu cele mici rochițe pentru păpușile lor? Recunosc că nu mă pricep prea mult să croiesc, dar știu să cos bine și să tricotez. De asemenea, cunoștințele mele de croșetat sunt la nivel de începătoare, dar asta nu m-a oprit vreodată să fac rochițe pentru păpușile nepoțelelor mele.
  • în Islanda și în Țările din Nord se dăruiesc de Crăciun cărți, acesta este unul dintre obiceiurile locului în perioada de față. Dacă cei mici au primit cărți, acum este momentul să începem să le citim. Dacă nu, citim ce avem deja cumpărat. Mulți dintre părinții cu care lucrez la cabinet s-au plâns că cei mici nu citesc și singura soluție pentru acest lucru este ca noi, părinții, să citim împreună cu ei. Un copil nu va citi atâta vreme cât îi va vedea pe părinții săi că nu citesc. Dacă în casă televizorul ocupă locul central șansele ca un copil să citească sunt aproape nule deoarece mintea noastră are un obicei deloc plăcut – mai degrabă caută să aibă acces la activități ce presupun un minim de energie decât să își consume energia în activități complexe. Cititul este o activitate complexă, privitul la Tv este una din cele mai simple activități.
  • cei care aveți peste 35-40 de ani vă amintiți de acele momente din weekend în care puteam să vedem o emisiune scurtă cu secvențe din filme vechi de comedie. Așa am ajuns noi să vedem filme cu Charlie Chaplin sau Stan și Bran. Eu vă recomand să vedeți „City Lights” sau „The Vagabond” cu Charlie Chaplin.
  • și o ultimă sugestie – dacă ați copilărit în anii 90, ați avut ocazia să vedeți desene animate frumoase, de care și copiii dvs se pot bucura. Le puteți găsi pe internet cu ușurință și să le urmăriți împreună.

Vă urez zile binecuvântate alături de familie și cei dragi inimii dvs, să vă bucurați de această perioadă cât mai mult și să creați amintiri frumoase împreună,

Lavinia Stupariu, psiholog clinician

Advertisements

About Lavinia Stupariu

Sunt psiholog clinician și lucrez la Clinica ProVita din Cluj-Napoca. În prezent sunt plecată la studii de specialitate în Marea Britanie. Specializarea mea este psihologia clinică aplicată în obstetrică-ginecologie. Lucrez cu femei însărcinate și mame cu copii mici (primele 1.000 de zile) sau preșcolari. În 2016 am inițiat în cadrul Bisericii Ortodoxe un proiect de educație perinatală și suport pentru părinții care au copii cu vârste cuprinse între 0 și 7 ani la care au participat circa 200 de părinți. La clinica unde lucrez și în colaborare cu medicii de familie din Cluj am ințiat în luna octombrie 2016 un proiect de screening și interventie pentru depresia post-natală și tulburările de anxietate din perioada perinatală la care au participat peste 600 de mame. Domeniile mele de interes sunt nașterea naturală, psihoginecologia, dezvoltarea cognitivă și socio-emotională a copiilor mici cu debut în perioada prenatală, tulburările psihice specifice perioadei post-natale și mai ales psihologia și medicina evidence-based.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s